Förbjudna böcker

Det palestinska utbildningsdepartementet har förbjudit, indragit och bränt(!) 1500 exemplar av en bok med palestinska folksagor, från skolbiblioteken. Anledningen är böckernas explicita/sexuella innehåll, enligt Sveriges Radio.

Hur ser det ut på svenska skolbibliotek undrar Slussenbibliotekets administration – censureras dessa samlingar? Vem bestämmer värdegrundlaget och väljer ut de böcker som finns tillgängliga för svenska skolbarn? Hur väl står argumenten om en kanon i detta sammanhang? Och inte står väl traditionella svenska snuskhistorier överst på skolbibliotekens inköpslista…?

Finns även artikel i SvD

Intressant också med den katolska kyrkans svartlistade böcker från 1948, som fortfarande är aktuell: Läs artikel Catholic Censorship i Time Magazine.

Kanske också på sin plats att påminna om kinesisk bokcensur. Läs artikel hos Reporters Without Borders

2 reaktioner på ”Förbjudna böcker

1. En lista över censurerade svenska böcker finns att tillgå på Beacon for Freedom of Expression vid biblioteket i Alexandria. Senaste bok som censurerades i Sverige enligt denna källa var Hans Jäger ”Fängsel og fortvivelse” fra 1902, på moraliska grunder.
    Enligt wikipedia har censur i Sverige tagit olika former genom historien, men den statliga institustionaliserade censuren är idag ersatt av tryckfrihetsförordningen som regulerar vilka områden som anses olämpliga för publikation. Den mest påfallande censur i Sverige idag är därför av mera informell karaktär, såkallad intern censur, självpålagd av förlag, media och utgivare.
    Det kan även finnas subkulturer inom det svenska samhället som praktiserar olika former av etisk och religiös censur.