Slussenbiblioteket: ”Kasta eller plasta?”

Debatten om framtiden för Slussen pågår för fullt i media. Se artikel i DN. Ni kära besökare kanske undrar vad som är bra för Slussenbiblioteket?

Att bevara kulturhistoria är något vi här på Slussenbiblioteket vet mycket om. Varje dag ställs vi inför frågan om bevarande av våran mycket risiga boksamling: Kasta eller plasta? Ska vi försöka lappa ihop den gamla boken eller ska vi kasta och köpa en ny? Om vi bestämmer oss för att köpa in en ny kommer nästa mycket relevanta fråga. Ska vi köpa in en helt annan i stället?

Diskussionen om våra lokaliteter följer lite samma logik tycker vi. Slussen är en risig gammal funktionalistisk trafikmaskin som visserligen har sina sublima kvaliteter, men den går inte att plasta in. Så kasta är tyvärr enda lösningen. Frågan blir då om vi kan få något helt annat som är bättre för stockholmarna och för Slussenbiblioteket. Vi känner oss i alla fall trygga i frågan om att vi kommer att finnas kvar i någon form.

Ett arkeologiskt perspektiv har varit helt frånvarande i debatten, även om Stadsmuseet och andra historiskt intresserade har engagerat sig. Den funktionalistiska trafikmaskinen från 1930-talet är speciell och fascinerande på sitt sätt. Men den var i sin tid ett brutalt stadsplanemässigt övergrepp mot den historiska sluss som har gett platsen sitt namn. Och denna sluss var innan dess ett lika brutalt övergrepp mot den vackra ström som har funnits här. Skulle man göra som arkeologerna att studera platsen och försöka gräva fram kvaliteter som idag är borta? Som arkitekt Anders Wilhelmson har gjort när han lyfter fram den ursprungliga strömmen, presenterat i SvD om Slussen för några månader sedan.

Vi hoppas på allt gott för nya Slussen och att vi kan finnas kvar som en stark och positiv kulturleverantör i denna viktiga knutpunkt för staden.