Slussen utan kraft?

Vi på Slussenbiblioteket tycker det är dags för arkitekter och politiker att lägga funderingar om utformning på hyllan ett tag och börja diskutera Slussens innehåll. Vi är själva en del av innehållsdiskussionen och representerar det kulturella och sociala navet som Slussen behöver så mycket. Vi tror en sådan diskussion kan höja temperaturen i debatten och energinivån i lösningarna.

Problemet med utvecklingen av Slussen är att ambitionerna är för låga. De lösningar vi har sätt hittills är praktiska och kloka tekniska lösningar på alla sätt och vis, och i god svensk anda, men de saknar charm, karaktär och kraft att entusiasmera och förföra. När ingenjörer och fantasilösa byråkrater definierar agendan i stället för visionära politiker och engagerade medborgare kan inget bli riktigt bra.

Stockholm Stadsbyggnadskontor har nu låtit den danska arkitekten Bjarke Ingels utforma ett nytt förslag för hur Slussen kan se ut i framtiden. Det konceptuella projektet som presenterades i SvD för några dagar sen är baserat på det vinnande förslaget från arkitekttävlingen om Slussen, men är formgivit i en mera framtidsorienterad internationell anda, som ett ”landskap” som förbinder Södermalm och Gamla Stan.

Förslaget erbjuder en attraktiv paketering, men projektets stora svaghet är avsaknaden av vattenytor. Stockholms övergripande koncept är ”Malmarnas stad”, och att bygga igen två av Stockholms malmar verkar okänsligt och frikopplat från kontexten. Konceptet verkar heller inte erbjuda något nytt innehåll utan blir mest en formalistisk studie, och en rätt ointressant sådan.

Att hitta ett starkt koncept för Slussen är mycket viktigt, om det är ett landskap eller en ström eller en bro eller en trafikmaskin, eller något helt abstrakt. Ett koncept kan vara en kraftfull motor för de vidare politiska diskussioner om innehåll och utformning. Och det kan ge den nödvändiga energi till diskussionen.

Petronella

En reaktion på ”Slussen utan kraft?