Biblioteksbevakning deluxe!

Det skrivs väldigt mycket och bra om bibliotek i media dessa dagar. SvD´s kulturmagasin K hade i helgen en fyllig presentation av biblioteket Whitechapel i östra London, ritat av arkitekten David Adjaye. Biblioteket är ett av flera Ideastores som de nya biblioteken kallas.

”Through the new Idea Stores, Tower Hamlets Council will be investing millions of pounds to create a network of adult education, library and information services, in 7 state-of-the-art buildings, all in local shopping centres.

Whitechapel Ideastore

These buildings are more than just a library or a place of learning. As well as the traditional library service, much valued by residents, they offer a wide range of adult education classes, along with career support, training, a creche, meeting areas, cafes and arts and leisure pursuits.”

Biblioteket i Whitechapel fungerar, likt Slussenbiblioteket, som en stark kulturmagnet, en mötesplats för lokalbefolkning och tillresande, ett alternativ för unga och gamla att mötas, helt gratis…och ändå effektivt integrerat i gatumarknader och kommers. En attityd så helt annorlunda och en småskalighet i skarp kontrast till de många monumentala biblioteken som poppar upp i olika delar av världen. Kanske bra några av dessa bibliotek också, men det behövs attraktiva alternativ som mer i tråd med de svenska folkbiblioteken söker besökaren i närmiljön. Men många av de lokala biblioteken i Sverige är inte tillräckligt intressanta för en ung publik. Detta handlar inte om val av böcker i samlingen, utan vilken kontext böckerna presenteras i. Kan ett bibliotek vara trendigt?

SvD presenterade för några veckor sen en opinionsundersökning som visar att biblioteken har stort stöd i befolkningen. Det borde därför vara helt okontroversiellt politiskt att satsa tungt på biblioteken. I klartext betyder det mycket pengar, och statliga pengar. Vi tycker att satsningen ska ske på lokala bibliotek som kan ges möjlighet att profilera sig i konkurrens med shopping och caféliv, där folk rör sig.

Mer om Whitechapel? Malmö Stadsbibliotek var där på studiebesök!