Biblioteksbevakning deluxe!

Det skrivs väldigt mycket och bra om bibliotek i media dessa dagar. SvD´s kulturmagasin K hade i helgen en fyllig presentation av biblioteket Whitechapel i östra London, ritat av arkitekten David Adjaye. Biblioteket är ett av flera Ideastores som de nya biblioteken kallas.

”Through the new Idea Stores, Tower Hamlets Council will be investing millions of pounds to create a network of adult education, library and information services, in 7 state-of-the-art buildings, all in local shopping centres.

Whitechapel Ideastore

These buildings are more than just a library or a place of learning. As well as the traditional library service, much valued by residents, they offer a wide range of adult education classes, along with career support, training, a creche, meeting areas, cafes and arts and leisure pursuits.”

Biblioteket i Whitechapel fungerar, likt Slussenbiblioteket, som en stark kulturmagnet, en mötesplats för lokalbefolkning och tillresande, ett alternativ för unga och gamla att mötas, helt gratis…och ändå effektivt integrerat i gatumarknader och kommers. En attityd så helt annorlunda och en småskalighet i skarp kontrast till de många monumentala biblioteken som poppar upp i olika delar av världen. Kanske bra några av dessa bibliotek också, men det behövs attraktiva alternativ som mer i tråd med de svenska folkbiblioteken söker besökaren i närmiljön. Men många av de lokala biblioteken i Sverige är inte tillräckligt intressanta för en ung publik. Detta handlar inte om val av böcker i samlingen, utan vilken kontext böckerna presenteras i. Kan ett bibliotek vara trendigt?

SvD presenterade för några veckor sen en opinionsundersökning som visar att biblioteken har stort stöd i befolkningen. Det borde därför vara helt okontroversiellt politiskt att satsa tungt på biblioteken. I klartext betyder det mycket pengar, och statliga pengar. Vi tycker att satsningen ska ske på lokala bibliotek som kan ges möjlighet att profilera sig i konkurrens med shopping och caféliv, där folk rör sig.

Mer om Whitechapel? Malmö Stadsbibliotek var där på studiebesök!

En reaktion på ”Biblioteksbevakning deluxe!

1. Varfc3b6r skulle prrstaiveiingen av biblioteken skilja sig frc3a5n andra misslyckade tvc3a5ngsprivatiseringar som gjorts. Sedan alliansen privatiserat apoteken c3a4r de enda skillnaderna att vanliga mc3a4nniskor fc3a5r betala mer pengar fc3b6r sin medicin och tvingas se apoteksreklam pc3a5 TV. Gc3a5r vi c3a4nnu lite lc3a4ngre tillbaka i tiden ser vi sossarnas kommunalisering/privatisering av skolvc3a4sendet. Nc3a5got som visat sig vara en katastrof fc3b6r skolan i stort. Detta i sig kan bli en hel artikel att skriva om hur betygens trovc3a4rdighet undermineras till fc3b6rmc3a5n fc3b6r konkurrenskraft och hur segregeringen i Sverige c3b6kar.Jag har aldrig nc3a5gonsin hc3b6rt att det skulle vara nc3a5got stort problem med biblioteken i Sverige. Det hela kc3a4nns, precis som vid prrstaiveiingen av apoteket, som nc3a5got som gc3b6rs bara fc3b6r att. Man vc3a4ljer att privatisera bara fc3b6r privatiserandets skull. Nc3a4r skall man dels lc3a4ra sig att ta till sig av tidigare misstag och dels se till vad som kan gagna folk i fc3b6rsta hand och inte principer.