Sol + Bok = Sant

Hur viktig är dagsljus i ett bibliotek? De sex finalister i arkitekttävlingen om tillbyggnaden till Stockholm Stadsbiblioteks har utmanats att tillföra mera dagsljus till sina lösningar, enligt Svd.

Dagsljus är såklart jätteviktigt för ett modernt bibliotek som ska vara ljust och trevligt att vistas i. Men än viktigare för att biblioteket ska fungera bra som ett socialt rum är direkt solljus och utsikt.

diamanten

Kungliga biblioteket i Köbehavn ,”Den sorte diamant”, är ett bra exempel på just detta. Att sitta med vänner, läsa och fika i vårsolen utmed vattnet är en fantastiskt trevlig kombination. Stadsbibliotekets tomt har tyvärr inte har dessa naturgivna förutsättningar, men att tillbyggnaden vänder sig mot norr gör inte saken så mycket bättre. Kan detta trots allt vara fel tomt? Vi hoppas att arkitekterna har biblioteket som socialt rum i fokus när de nu bearbetar sina förslag.

/Pet

2 reaktioner på ”Sol + Bok = Sant

1. Jag måste erkänna, kära kollega, att jag inte håller med om dina resonemang. Visst är Diamanten trevlig, men sol och sjö är ingen förutsättning för att skapa ett socialt liv. Se bara på Kulturhuset på Sergels torg som verkligen vänder ryggen till solen…att mer dagsljus automatiskt ger bättre atmosfär tror jag inget pä.

Ur bevarandesynpunkt kan mycket dagsljus vara en nackdel, och dagsljus och bildskärmar är ingen bra kombination. Så jag skulle rekommendera väl balanserat, stämningsfullt dagsljus med möjlighet för glimtar av solen.

2. Svar till Gerda

Visst, men detta är inget argument mot ett nytt Stads- eller Nationalbibliotek vid Slussen. Kom ihÃ¥g att Slussen precis som Kulturhuset även den vänder ryggen mot den sydliga solen. Nordligt ljus är en förutsättning för konstnärligt skapande, och skulle ge en behövlig energiimpuls till de intellektualiserade bokslukare som melankoliskt driver mellan Stadsbibliotekets bokhyllor…