Fotbollskriget

Sport hör hemma på kulturhyllorna har vi alltid tyckt här på Slussenbiblioteket. Men efter helgens fotbollsklavertramp undrar vi om det är dags att ändra uppfattning, för än en gång har vi kunnat registrera tydliga djuriska beteenden hos både manliga spelare och publik. Följden är kanske att sport måste omklassificeras från kultur till natur på våra hyllor.

huliganer

Att herrfotbollen rör sig bort från kulturlivet borde få två ytterligare konsekvenser – dels att kulturmedel som idag går till herrfotbollen måste överföras till damfotbollen (som ju uppvisar ett betydligt mera kulturellt beteende), dels borde man släppa till flera djurarter i herrfotbollen för att styrka biodiversiteten på planen. Vi tänker då speciellt på stora djur och rovdjur som även skulle höja underhållningsvärdet på herrfotbollen.

Som de samhällsengasjerade bibliotekarier vi är tänkte vi på denna blåmåndag tipsa om boken ”Fotbollskriget” av Ryszard Kapuscinski, som bland annat handlar om kriget som utbröt efter att El Salvador besegrade Honduras i fotboll i VM-kvalet i 1969.

Fotboll är ingen lek.

[tags]fotboll, litteratur[/tags]

2 reaktioner på ”Fotbollskriget

1. Ledningsgruppen på Slussenbiblioteket har i eftermiddag beslutat att flytta alla böcker om fotboll med klassifikation Rbba Fotboll enligt SAB till Naturvetenskap kod Ugfa Primater (Primates), och uppmanar alla andra svenska och danska bibliotek att göra samma sak. Flytten kommer att ske i morgon.