Stockholms vattenrum vs samtidsarkitektur

Stockholms vattenytor är stadens viktigaste turistattraktion, även om detta är svårt att mäta i besökssiffror. Debatten kring det hotell/kallbad som vissa önskar sig i Riddarfjärden är intressant på flera sätt. Det föreslagna hotellet (också kallad kallbadhuset!) är ett överdimensionerat bygge som förmodligen kommer att förstöra Riddarfjärden mer än det berikar, debatten på tidningen Arkitektur sin blogg ger en bra och nyanserad bild av projektet. Även Peder Alton i DN har kloka synpunkter, och lugnar läsaren med att projektet aldrig blir av.

Men den debatt om arkitektur som reser sig bakom är mycket mera intressant.
Huvudargumenten för hotell-projektet har egentligen lite med projektet i sig att göra, utan är en generell önskan om att tänka nytt i Stockholm, eller frustration över att så lite nyskapande byggs. Varför kan vi inte skapa ny arkitektur i Stockholm, undrar Per Ankarsjö med c-kollegor, se dagens utspel i SvD.

God samtidsarkitektur skapar ett fokus på den internationala scenen, attraktionskraft på företagsetableringar och det drar kreativa människor till staden. Men framför allt ger det stadens invånare byggnader och stadsmiljöer med identitet – som skapar identitet – som ökar möjligheterna att mötas, som tillfredsställer estetiska behov, söm ger ökad tillgänglighet, som är energieffektiva och recirkulerbara, som är trevliga!

Att politiker är ute efter arkitekturens marknadsföringskraft genom glänsande märkesbyggnader är lätt att förstå. Men det handlar inte i första hand om att bygga höga hus, som Ankarsjö med flera propagerar för, utan om att acceptera och bejaka samtidsarkitektur i största allmänhet.

Vi på Slussenbiblioteket tror på en bred politisk förankrat arkitekturpolitik. Arkitektur är viktigt för Sverige, och i den pågående statliga utredning om framtidens kultursatsning måste en strategi om arkitektur högt upp på agendan. På så sätt kan offentliga myndigheter och institutioner få ett politiskt mandat att fokusera på arkitektur. Det offentliga måste gå före med de goda exemplen, inte sitta passivt och vänta på spekulativa privata initiativ.

Vattenrummet är det viktigaste stadsrummet i Stockholm, och att arbeta systematiskt med att bevara, aktivera och öka tillgängligheten till detta är viktigt. Många av Stockholms viktiga märkesbyggnader ligger intill vattenrummet och berikar detta: Stadshuset, Slottet och Riksdagen, Operan, många av museerna. Men om ett hotell är en institution som kräver en sådan dignitet kan man fråga sig. Stadens framtida märkesbyggnader måste placeras medvetet och av hänsyn till stadens viktigaste kvaliteter, Slussen och Tegelbacken är två tomter med möjligheter och vattenkontakt.

Läs mer om svensk arkitekturpolitik i SvD.

070703 slussen natt

070603, natt