Slussenbiblioteket brinner!

Drömmar om staden utvecklas i vår kollektiva medvetenhet, pratas om i de privata rummen, diskuteras i informella sammanhang, dyker upp i media och blir en del av offentligheten, blir politiska beslut som vi alla tycker är bra för att de är lösningen flera problem, blir så småningom den del av verkligheten som vi älskar och som vi vill kämpa för att bevara. Blir sen, när det är borta, något som vi kommer ihåg, som var bra, som vi gärna återskapar i något nytt.

Det är lustigt hur fantasi och verklighet existerar samtidigt. Fil dr Eva Eriksson berättar idag i Svenska Dagbladet om sin egen fantasi kring Stadsbiblioteket + Slussen (= Slussenbiblioteket). Roligt att vi är flera som tänker lika!

Vår linje i biblioteksdebatten är oförändrat. Vi tror på ett nytt progressivt bibliotek på Slussen. Men idén om ett stort centralt bibliotek känns inte riktigt framåt. Framtiden heter nätverk och noder, den stockholmska modellen med 40 stadsdelsbibliotek kan vara grunden i nästa generations bibliotek. Trots att modellen utvecklades i en annan tid är detta väldigt mycket Bibliotek 2.0! Slussenbiblioteket ska vara anpassad till en sådan modell, samtidigt måste stadsdelsbiblioteken utvecklas och omlokaliseras till attraktiva och starka noder, och med en tydlig kulturell profil. Bibliotekens arkitektoniska kvalitet är en väsentlig ingrediens i detta.

Vår verksamhet pågår som vanligt, vi låtsas låna ut de mest osannolika böcker till stadens litterära andar. Slussenbiblitoteket brinner, och vi märker det knappt…

Slussenbibliotekskarta

Läs även om Kulturslussen i SvD .

[tags]slussen, bibliotek, stadsbiblioteket[/tags]