En pärla i Slussenmusslan

Mitt i Slussenmusslan ligger Stadsmuseet. Stadsmuseet är vårt fönster mot den historiska staden och den levande staden, våra minnen och våra drömmar. Det är ett samtidsmuseum som gör staden rik på historia och erfarenhet. Som dokumenterar Stockholm som en dynamisk stad i kontinuerlig förändring.

Stadsmuseet är sandkornet i Slussenmusslan som kan växa och utvecklas till en riktig pärla. Vara den drivande kraft som visar väg in i Stockholms och Slussens framtid med historien säkert i ryggen. Känsligt och samtidigt osentimentalt.

Sodermalmstorg
Ett torg kan man alltid flytta på, exempelvis till ett bättre läge, närmare vattnet. Så kan Stadsmuseet få en riktig entré.

Södermalmstorg är en möjlig expansionsyta för museets större verksamhet. Torget kan få ett tak, kanske väggar – trappor och hissar ner till all kollektivtrafik kan inrymmas i komplexet. Här är utgångspunkten för turisten på jakt efter Stockholm, berättelser om staden och människorna här. Här är platsen där stockholmarna hittar information om staden, stadens utveckling och stadens möjligheter.

Slussenbiblioteket kan självklart integreras med denna verksamheten. Har ni tänkt på, kära vänner, att bibliotek och museer i princip är samma sak?

[tags] slussen, stadsmuseet[/tags]