Kulturpolitik?

Det kom igår besked om att stadsdelsbiblioteket i Skärholmen hotas av sin hyresvärd, låt oss kalla dem Bumblebee (ni vet vilka vi menar), med en chockhöjning av hyran med 60% och med en kort uppsägningstid på 9 månader. Detta kan hota bibliotekets existens i Skärholmen centrum på båda kort och lång sikt. Enligt DN är stadens kulturpolitiker förvåndade över detta utspel, då hyresvärden tidigare lovade goda villkor för biblioteken i de 10 olika centrumanlägningar han i somras köpte från Stockholm Stad.

Vi är dock förvånade över att stadsbibliotekens hyresavtal inte regulerades som en del av fastighetsaffären, så att man kunne säkra ett förutsägbart hyresnivå. Dette är ett alvarligt misstag som uppkommer som ett resultat av översnabba affärer, och politikerna bär själva ansvaret för detta. Man undrar om detta är medveten kulturpolitik, eller om det är slarv.

Det är självklart att biblioteket ska ha goda villkor om man bestämmer sig för att etablera sig i ett köpcentrum. Biblioteket är en säker och långsiktig offentlig hyresgäst som dessutom genererar mycket folk till platsen. Det finns ingen anledning att krypa för giriga fastighetsägare i sådana frågor, biblioteken är en värdeskapare som hyresvärden bör vara mycket intresserad av att komma överens med, inte minst i ett långsiktigt fastighetsekonomiskt perspektiv. Det är rimligt att de hyresvärdar som får privilegiet att erbjuda lokaler till biblioteken även erbjuder attraktiva och endamålsenliga lokaler, som självklart ska ligga i A-lägen.

Ödmjukhet i affärsrelationer är aldrig fel. Så lite Humblebee, tack!

GB

[tags] kulturpolitik, bibliotek[/tags]