Nationalbibliotek på Slussen

Om Stockholm ska få ett nytt stort centralt bibliotek i klass med bibliotek som ‘Den sorte diamant’ i Köpenhamn, är det en nationell uppgift, inte Stockholms Stads. Nytt Nationalbibliotek på Slussen? Ja tack, Fru Kulturminister.

Vi här på Slussenbiblioteket har försökt att hålla oss neutrala till tillbyggnadsplanerna på Stadsbiblioteket vid Odenplan. Vi tycker att två bibliotek är bättre än inget bibliotek, och har välkomnat satsningen på biblioteken i stort.

Men det är något fundamentalt fel i analysen kring tillbyggnaden av Asplunds unika biblioteksbyggnad. Stockholm stad ska inte ägna sig åt att bygga monumentalbibliotek, utan ska driva sin biblioteksverksamhet genom ett väl utbyggt nätverk av bibliotek där folk bor. Det är så man bäst når sina kulturpolitiska mål. Asplund-biblioteket bör byggas om, moderniseras och utvecklas, men i mindre omfattning och utan att förstöra det arkitektoniska värdet.
Utåtriktade sociala ytor kan man mycket enkelt tillskapa genom att slänga ut Macdonalds och Falafelkungen från bibliotekets sockelvåning, det skulle avsevärt förbättra Stadsbibliotekets funktion som lokalt folkbibliotek.

I ett debattinlägg i SvD idag manar många kunniga människor inom konst, kultur och arkitekturområdet till att tänka om vad gäller tillbyggnad av Stadsbiblioteket på Odenplan. Stadsbiblioteket är ritat av Sveriges enda internationellt uppmärksammade arkitekt, Gunnar Asplund. Asplunds biblioteksbyggnad har ett unikt konsthistoriskt värde, och är ett av de främsta konstverk inom arkitekturfältet som finns i Sverige. Sverige har därför ett ansvar i ett internationellt sammanhang att inte försvåra arkitekturen, båda byggnaden i sig och byggnaden i sitt sammanhang.

Vi tycker att Stockholms stad ska bygga nya djärva stadsdelsbibliotek i strategiska lägen och med nyskapande arkitektur. Gullmarsplan/Årsta, Liljeholmen/Lövholmen, Norra stationsområdet, Frihamnen/Norra Djurgården är aktuella områden för stadsutveckling där mycket folk kommer att bo, folk som ska ha gångavstånd till sina stadsdelsbibliotek. Och övriga bibliotek måste rustas upp och byggas ut. Kostnaderna för detta måste ses i relation till en utveckling av Asplunds bibliotek.