Gravstenstad och folkdynamik

Det är dags att lägga nya bitar i Slussenpusslet skriver SvD. Spelplanen är ny, arkitekterna är kvalificerade och redo, det ska tävlas. Om vad vet vi i sanningens namn inte exakt än.

Detta är de storas match – vi små springer tyst runt i korridorerna, håller andan och hoppas på en komplex Sluss som inte har något med Gravstenstaden att göra. Hoppas på aktivitet x 3, överlagring av evenemang, interferens mellan kultur och kommunikation. Vi gillar folkdynamik*.

Det är dags för nästa generations Stockholm nu, det som inte är typisk Stockholm. Det nya är högre, tätare och mjukare. Mer gott än snyggt. More flavour.

sbva2

Slussenbiblioteket – sällan helt Ãö, aldrig helt stängt

Vi här på Slussenbiblioteket kan kanske så såningom bli det vi alltid har varit – absolut allt och ingenting. Vi kanske ska anställa några till.

/Pet.

*Folkdynamik (def.), urbanitetens viktigaste funktion: den situation som uppkommer när en folkmassa som rör sig möter en folkmassa som står stilla. Upphov till konflikt och oro, men också källa till spontana möten, oplanerade utbyten av varor och tjänster, effektiv spridning av kunskap och idéer. Uppstår ofta när det dagliga möts av det spektakulära.
Ex.: Jurgen är på väg till sitt jobb i KF-huset på Slussen, men möts av en knäpptyst folkmassa på Slussenbibliotekets torg som lyssnar på Mr.Jagger, helt unplugged. Jurgen bestämmer sig för att strunta i jobbet den dagen, även om han inte gillar Mr.Jagger. Jurgen träffer Stina, som bjuder på glass.

[tags]slussen, kultur, arkitektur[/tags]